2017. nov 05.

Brokkolis-gombás galette

írta: Puskás Viki
Brokkolis-gombás galette

Szép vasárnapot Nektek! 

Most egy receptet hoztam nektek, amit ma ebédre készítettem el. Nem volt itthon sok minden, szóval a receptkönyvemben keresgéltem valamit, hogy mi az, amit el tudok készíteni, vagy legalább kiindulási pontnak jó lesz. Így esett a választásom a spenótos-gombás galette-re (ejtsd: galett). Nekem sajnos nem volt spenótom, viszont egy fél brokkolim igen! 

Micsoda öröm! 

Ahogy elolvastam a receptet, annyira megkívántam, hogy feleslegesen lapozgattam tovább a könyvem, a hasam már eldöntötte, hogy mit szeretne... 

Mire lesz szükséged? 

  • kókuszzsír
  • olivaolaj
  • brokkoli
  • gomba
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • teljes kiőrlésű búzaliszt
  • sima búzaliszt
  • majoranna, bazsalikom, só, bors
  • víz

Hogyan csináld?

Először is feltettem a brokkolit sós vízben főni, eközben pedig nekiálltam a tésztának. A kétféle lisztet (a recept amiből kiindultam 125 g teljes kiőrlésűt és 30 g simát írt, sajnos nekem nagyjából csak fordított arányban volt és kicsit kevesebb) összekevertem fél ek sóval és 60 g kókuszzsírral (amit kicsit megolvasztottam). Ezt elkezdtem összedolgozni, majd fokozatosan hozzáadtam a hideg vizet, annyit amennyit felvett. Mikor összedolgoztam állni hagytam (hűtőbe is teheted nyugodtan, hogy pihenjen), és utána megpucoltam a fokhagymát.

Három közepes méretőt aprítottam fel és tettem az olívaolajas tepsibe. Eközben a brokkoli kész lett, leöntöttem róla a vizet és félretettem. Levágtam a gomba szárát (én meg is szoktam hámozni, mert fáj tőle a gyomrom, de ezt nem muszáj), majd felaprítottam. A fokhagymát pirítani kezdtem, mikor már finom illata volt, rádobtam a gombát és egy csöpp vízzel párolni kezdtem.

Amíg ez készült nagyjából két ek olívaolajat összekevertem egy tk citromlével, borssal és majorannával. A gomba kész lett, összeöntöttem a brokkolival és az olívaolajos fűszerekkel és nagyjából egy percig hagytam, hogy az ízek összeérjenek.

Ezután félretettem és a gyúródeszkán kinyújtottam a tésztát. Fontos, hogy pár centivel nagyobb legyen minden irányban a tészta, mint a tepsi, amibe tesszük. (A recept szerint kerekre kell nyújtani, szerintem, ahogy teszik.) Kibéleltem a tepsit a tésztával és a brokkoli-gombás feltétet a tetejére öntöttem. A szélén hagyj ki egy kis helyet, majd amikor eloszlattat egyenletesen, hajtsd vissza a tésztát, ahogy a képen is látod majd.  Én a tetejére tettem egy kis paradicsomot, szórtam rá egy kis bazsalikomot és még egy kis majorannát. 

23283110_1506195782766909_958090634_n_1.jpg

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd süsd addig, amíg meg nem barnul. 

23283366_1506195772766910_1996895191_n.jpg

23231969_1506195779433576_647929979_n.jpg

23231888_1506195776100243_1463326661_n.jpg

 

Nagyon régen ettem valami újdonságot és ez még finom is volt... Nagyon jót tett a lelkemnek, feldobott. Remélem Nektek is sikeretek lesz majd vele. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá

blog ajánló élet egészség vasárnap meditáció életmód mindennapok főzés recept gomba zöldség jóga kikapcsolódás vegetáriánus brokkoli yoga életstílus életvitel vegán vasárnapi ebéd namaste galette healthyfood yogalife