Brokkolis-gombás galette
Szép vasárnapot Nektek!
Most egy receptet hoztam nektek, amit ma ebédre készítettem el. Nem volt itthon sok minden, szóval a receptkönyvemben keresgéltem valamit, hogy mi az, amit el tudok készíteni, vagy legalább kiindulási pontnak jó lesz. Így esett a választásom a spenótos-gombás galette-re (ejtsd: galett). Nekem sajnos nem volt spenótom, viszont egy fél brokkolim igen!
Micsoda öröm!
Ahogy elolvastam a receptet, annyira megkívántam, hogy feleslegesen lapozgattam tovább a könyvem, a hasam már eldöntötte, hogy mit szeretne...
Mire lesz szükséged?
- kókuszzsír
- olivaolaj
- brokkoli
- gomba
- fokhagyma
- paradicsom
- teljes kiőrlésű búzaliszt
- sima búzaliszt
- majoranna, bazsalikom, só, bors
- víz
Hogyan csináld?
Először is feltettem a brokkolit sós vízben főni, eközben pedig nekiálltam a tésztának. A kétféle lisztet (a recept amiből kiindultam 125 g teljes kiőrlésűt és 30 g simát írt, sajnos nekem nagyjából csak fordított arányban volt és kicsit kevesebb) összekevertem fél ek sóval és 60 g kókuszzsírral (amit kicsit megolvasztottam). Ezt elkezdtem összedolgozni, majd fokozatosan hozzáadtam a hideg vizet, annyit amennyit felvett. Mikor összedolgoztam állni hagytam (hűtőbe is teheted nyugodtan, hogy pihenjen), és utána megpucoltam a fokhagymát.
Három közepes méretőt aprítottam fel és tettem az olívaolajas tepsibe. Eközben a brokkoli kész lett, leöntöttem róla a vizet és félretettem. Levágtam a gomba szárát (én meg is szoktam hámozni, mert fáj tőle a gyomrom, de ezt nem muszáj), majd felaprítottam. A fokhagymát pirítani kezdtem, mikor már finom illata volt, rádobtam a gombát és egy csöpp vízzel párolni kezdtem.
Amíg ez készült nagyjából két ek olívaolajat összekevertem egy tk citromlével, borssal és majorannával. A gomba kész lett, összeöntöttem a brokkolival és az olívaolajos fűszerekkel és nagyjából egy percig hagytam, hogy az ízek összeérjenek.
Ezután félretettem és a gyúródeszkán kinyújtottam a tésztát. Fontos, hogy pár centivel nagyobb legyen minden irányban a tészta, mint a tepsi, amibe tesszük. (A recept szerint kerekre kell nyújtani, szerintem, ahogy teszik.) Kibéleltem a tepsit a tésztával és a brokkoli-gombás feltétet a tetejére öntöttem. A szélén hagyj ki egy kis helyet, majd amikor eloszlattat egyenletesen, hajtsd vissza a tésztát, ahogy a képen is látod majd. Én a tetejére tettem egy kis paradicsomot, szórtam rá egy kis bazsalikomot és még egy kis majorannát.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd süsd addig, amíg meg nem barnul.
Nagyon régen ettem valami újdonságot és ez még finom is volt... Nagyon jót tett a lelkemnek, feldobott. Remélem Nektek is sikeretek lesz majd vele. Jó étvágyat hozzá!